Alergeny

Od 13.12.2014 dochází k povinnosti označování alergenů v potravinách podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. a podle směrnice 1169/11 EU. Povinnost označovat alergeny v potravinách se týká také školních jídelen.

Značení alergenů je pouze informační požadavek!

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergení složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníka. Tuto skutečnost si každý strávník musí hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označující alergen. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmu.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a vyhlášky113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:

1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich

aktuality

Stránka 1 z 4  > >>

Od pátku 22. 9. probíhají ve třídách 5. B., 1. A, B a 6. A, B preventivní aktivity Života bez závislosti.
Jídelna

Stránka 1 z 2  > >>

Obědy na listopad 2017 je třeba zaplatit do 30. 10. 2017.
Září 2017
PoÚtStČtSoNe
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Anketa